Friday, July 13, 2007

Renungan Bersama

Cara Belajar Berkesan
kalau nak apa yang kita study melekat dalam kepala dan buat kita mudah faham kita perlu belajar waktu diri kita tenang.kalau kita rasa mengantuk jangan paksa diri untuk terus belajar kerana ketika itu tumpuan kita sudah lari...jangan kita belajar kerana tengok orang belajar sedangkan pada waktu itu kita tidak bersedia untuk belajar.so masa sesuai untuk belajar adalah ketika diri kita betul2 bersedia nak belajar. SELAMAT MENCUBA...

Jari Anda
"Apa ada pada jari anda.....apa rahsia jari anda...apa guna jarianda...?????????????''
1. Cuba tengok jari anda. Genggam kuat2 & angkat ke atas sambil laung.."Allahu Akbar". Itulah Rukun Islam yang mesti dijunjung.
2. Straight kan jari ke depan dlm keadaan terbuka & Renung dalam-dalam. Itulah kewajipan solat lima waktu jangan kita abaikan.
3. Put ur hand on the table, perhatikan. Start dari jari kelinking yang kecil & kerdil, macam manusia & apa benda pun akan start dari kecil then membesar & terus membesar. Itulah fitrah insan dan alam seluruhnya. Whatever we do semua start dari kecil. Kegagalan mendidik pada usia muda akan beri impact/kesan yang besar pada masa depan.
4. Then tenggok jari kedua, jari manis. Macam tu jugak la dengan usia remaja..semuanya sweet.. manis macam jari manis. Masa remaja kita selalu di duga dengan cabaran dan dugaan. Hanya iman & takwa akan tunjukkan jalan kebenaran.
5. Jari ketiga jari yang paling tinggi, jari hantu ibarat alam dewasa kita. At 30's kita dah punya status & ekonomi & career yang stabil but kita kena careful sebab masa ni la banyak "hantu- hantu pengacau" yang datang menggoda. Hantu dengki, hantu ego, hantu tamak, hantu jealous dan macam2 hantu lagi. Kalau gagal kawal emosi khuatir kita masuk ke perangkap nafsu dan syaitan. So kita kena la lipat gandakan ibadat.
6. Jari telunjuk - Jari ni lah yg mengungkap satu dan esanya Allah SWT ketika solat. Genggam kesemua jari kecuali telunjuk see how Gagahnya telunjuk sebagai penunjuk arah, jadi contoh & tauladan pada jari2 sebelum ni. Macam tu jugak degan kita perlu jadi role model to the new generation.. jadi pembimbing yg kaya degan idea bernas & a great mind.
7. Lastly renung la ibu jari.. besar/gemuk & pendek compare to the others but it shows kematangan & kehebatan yg membanggakan. Kalau ada ibu jari semua urusan lancar tapi bayangkan kalau takde ibu jari... nak gengam/pegang something cukup susah.. nak pegang sudu pun susah.
To young generation, nak buat apa2 rujuk la kat org tua/berpengalaman. Kalau kita mereka, then boleh la kita say "good" or "yes" sambil thumbs up itulah rahsia kejayaan kita.See all ur fingers and renung/fikir dalam2. Dimana anda sekarang"

Untuk Menajamkan Ingatan
Amalkan iaitu :
1) Nak hafal sesuatu,kaitkan dengan benda yang jadi rutin harian.Contoh,warna2 pelangi.
2) Elakkan dari tengok benda2 yang tak elok.Contoh,najis.
3) Banyakkan pemerhatian kepada alam semula jadi.
4) Fokuskan perhatian bila nak hafal sesuatu.
5) Banyakkan melihat warna2 tenang spt putih,hijau & biru.
6) Buatlah peta minda yang menyeronokkan.
7) Banyakkan selawat & baca Al-Quran.Contoh Al-Insyirah.(semak dgn ustaz/ustazah)
8) Banyakkan makan kismis (7 biji sehari).

No comments: